Despre StartUP Nation
6 aprilie 2018
Start-up Nation Romania – noutati
10 mai 2018

Ce tip de societate este adecvat pentru afacerea mea? SRL sau SRLD?

 

Pentru inceput, dorim sa facem distinctia intre termenii SRL si SRL-D. Asadar, SRL reprezinta Societatea cu Raspundere Limitata, iar SRL-D este Societatea cu Raspundere Limitata – Debutant.

In ceea ce priveste alegerea  unei societati in functie de avantajele fiecareia, putem spune ca infiintarea unui SRL-D ar putea fi varianta preferata in locul infiintarii unui SRL obisnuit, deoarece acesta poate fi administrat exact ca un SRL. Trebuie sa tii cont de domeniul de activitate al firmei tale si de obiectivele pe care doresti sa le indeplinesti. O prima conditie pentru a infiinta un SRL-D este aceea de a nu fi fost asociat/administrator in alta societate, adica sa nu fi detinut si alte firme inaintea infiintarii SRL-D-ului. Aceasta conditie este fundamentala, deoarece infiintand un SRL-D, esti considerat un debutant in afaceri. De asemenea, alta conditie este reprezentata de capacitatea deplina de exercitiu.

Si pentru ca am pus accentul pe SRL-D, in continuare vom prezenta avantajele si dezavantajele acestui tip de societate.

AVANTAJE:

  • Toate taxele de inregistrare si inmatriculare la Registrul Comertului au fost eliminate incepand cu 1 Februarie 2017, iar de la 31 martie 2017, taxele sunt 0 pentru ambele tipuri de societati la infiintare.
  • Esti scutit de plata contributiilor asigurarilor sociale (CAS)  pentru 4 angajati (pe perioada nedeterminata) sau pe perioada de 3 ani???
  • Beneficiezi de sprijin si consultanta din partea OTIMMC (Oficiul Teritorial pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie) in vederea obtinerii fondurilor nerambursabile.

DEZAVANTAJE:

  • Nu trebuie sa mai fi detinut si alte firme inaintea infiintarii SRL-D-ului.
  • Un SRL-D poate exista pana la 3 ani de la infiintare, dupa care trebuie sa mergeti la finalul anului in care se implinesc 3 ani la Registrul Comertului sa efectuati modificarile de schimbare juridica.
  • Cand schimbi forma juridica si treci la SRL, atunci trebuie sa platesti 31,5 lei. Aceeasi taxa va fi platita si daca doresti sa inchizi firma in cadrul celor 3 ani de existenta.
  • La infiintare, poti alege maximum 5 grupe de activitate, prevazute de clasificarea activitatilor din economia nationala in vigoare. Nu poti infiinta un SRL-D daca obiectul de activitate al firmei se incadreaza in: agentii imobiliare, agentii de asigurare si reasigurare, comert cu bauturi alcoolice sau tutun, jocuri de noroc, substante aflate sub control national etc.
  • Trebuie sa reinvestesti la sfarsitul fiecarui an fiscal, cel putin 50% din profitul firmei realizat.

 

In cazul in care alegeti sa infiintati o Societate cu Raspundere Limitata – Debutant, atunci putem spune ca beneficiile vor fi mai mari, avand in vedere ca antreprenorii incepatori sunt sprijiniti. Totusi, nu inseamna ca nu va exista nicio obligatie. Asa cum am spus, trebuie sa reinvestesti 50% din profit, dar partea buna este ca nu trebuie sa ai minimum 2 angajati. Asadar, daca va aflati printre cei care debuteaza in afaceri, veti avea parte atat de avantajele, cat si dezavantajele unui SRL-D.